Docker Hub Nedir? Nasıl Image Yüklenir?
Docker Hub, Docker image'larını depolamanıza, paylaşmanıza ve dağıtmanıza olanak sağlayan bir platformdur. Docker Hub, image'larınızı bir repository olarak oluşturmanıza ve bu repository'i istediğiniz zaman kullanarak image'larınızı çalıştırmanıza olanak sağlar. Docker Hub ayrıca, image'larınızı paylaşmanıza ve diğer kullanıcıların image'larınızı kullanmasına olanak sağlar.
Docker Hub, kullanıcılar için ücretsiz bir hizmettir. Ayrıca çok sayıda önceden hazırlanmış image'ı da barındıran bir registry'dir. Bu sayede, kendi image'larınızı oluşturmak yerine, Docker Hub üzerinde bulunan image'ları kullanarak da projelerinizi hızlı bir şekilde geliştirebilirsiniz.
1. Docker Hub Kayıt Olma ve Giriş Yapma
Docker Hub ile çalışabilmek için öncelikle https://hub.docker.com/ adresinden kayıt olmalı ve CLI veya Desktop uygulamasından docker login komutu
ile giriş yapmalısınız.
İsterseniz Docker Desktop uygulamasını kullanarakta giriş işlemini yapabilirsiniz. Desktop uygulaması ile giriş yaptığınızda CLI içinde login işlemi yapılmış olacaktır.
2. Docker Hub Repository Nasıl Oluşturulur?
Login işlemi yaptıktan sonra image'lerimizi yükleyebilmek için bir repository'e ihtiyacımız var. Bunun için yeni bir repository oluşturmalıyız. Docker Hub sitesindeki menüde yer alan Repositories bağlantısından ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.
Yeni bir repository oluşturmak için iki seçeneğimiz mevcut:
- Public repository
- Private repository
Public olarak oluşturduğunuz repository'leriniz herkes tarafından görülebilir ve kullanılabilir. Eğer bunu istemiyorsanız Private repository oluşturmanız gerekmektedir. Fakat 1 adet private repository'i ücretsiz olarak oluşturabilirsiniz. Gerisi için ücret ödemeniz gerekir.
Repository adınızı belirleyip oluşturduktan sonra artık cihazımızdaki image'lerimizi yükleyebilir hale geleceğiz.
2. Docker Hub'a Image Nasıl Yüklenir?
Bir image'ı Docker Hub üzerinde açtığınız repository'e yükleyebilmek için öncelikle o image'ı kullanıcı adınız ve repository isminizle tag'lemeniz gerekir.
Kullanmanız gereken tag adını repository sayfasına girdiğinizde görebilirsiniz. Bu örnekte kullanmamız gereken tag kerteriz/kerterizblog
'dur.
Artık sırada yükleyeceğimiz image'ı bu isimle ve docker tag
komutu ile tag'lemek var. Örneğin bilgisayarımda mevcut olan alpine
image'ini aşağıdaki komutla tag'leyebilirim.
docker tag alpine:latest kerteriz/kerterizblog:latest
Sıradaki işlem bu yeni tag'lenmiş image'i docker push komutu ile Docher Hub üzerindeki kendi repository'imize yüklemek. Bunun için aşağıdaki komutu kullanabiliriz.
docker push kerteriz/kerterizblog:latest
Artık image'imiz kendi repository'sinde belirttiğimiz latest
tag'i ile yer almaya başladı.
Bu andan itibaren bu image'i her yerden aşağıdaki komut ile çekebilir ve kullanabilirsiniz.
docker pull kerteriz/kerterizblog:latest
Docker Hub İçin Ücretsiz Alternatif Nedir? Kendi Özel Registry'mi Nasıl Kurabilirim?
Docker Hub private repolar için ücretli bir registry'dir ve internet erişimi gerektirir. Eğer kendi organizasyonunuzda ücretsiz private repository'ler oluşturmak ve internet erişimini engellemek istiyorsanız kendi özel registry'nizi ücretsiz olarak oluşturabilirsiniz.
Aşağıdaki bağlantı ile ücretsiz Docker Registry kurulumunu yapabilir, kendi private repository'lerinizi oluşturabilir, güvenliğini sağlayabilir ve hatta çok sık kullandığınız image'leri bu registry'e taşıyarak network yükleme hızını artırabilirsiniz.