Red Hat/Centos 6, 7 ve 8 Root Şifresi Kırma
3 min read

Red Hat/Centos 6, 7 ve 8 Root Şifresi Kırma

Red Hat/Centos 6, 7 ve 8 Root Şifresi Kırma

Red Hat veya Centos 6,7,8 işletim sahibi cihazlarda root parolasını sıfırlamak ve değiştirmek oldukça kolaydır. Terminal erişimine sahip olduğunuzda parolayı nasıl sıfırlayabileceğinizi bu yazımızda detaylıca göstereceğiz.

1. Red Hat/Centos 6 Root Parolası Sıfırlama

Red Hat ve Centos 6 sürümlerinde parola sıfırlama şaşıracağınız kadar basit bir şekilde yapılabilmekte. Tek yapmanız gereken boot esnasında herhangi bir tuşa basarak grub ekranına gelmek ve a tuşu ile boot parametrelerini düzenleme ekranını açmaktır. Ardından açılan ekranda satırın sonuna s yazarak enterlayınız.

640x480

Açılan single user modda passwd root komutu ile root kullanıcısının parolasını değiştirebilirsiniz. Ek olarak sadece root değil, diğer tüm kullanıcılarında parolalarını değiştirebilirsiniz.

640x209

İşiniz bittiğinde ise exit veya reboot komutuyla single user moddan çıkış yapabilirsiniz.

720x400

2. Red Hat/Centos 7 ve 8 Root Parolası Sıfırlama

Red Hat ve Centos 6 sürümünde işlemin ne kadar kolay olduğunu gördünüz. 7/8 sürümlerinde single user modda artık root parolasını sorduğu için farklı bir yöntem izleyeceğiz. Bunun için ilk yapmanız gereken şey, grub ekranında boot parametrelerini değiştirebilmek için ‘e‘ tuşuna basmaktır.

720x400

Açılan ekranda linux ile başlayan satırın sonuna gelerek rd.break yazıyoruz ve ardından ctrl+x ile kaydedip ilgili moda giriyoruz. Bu mod aslında gerçek bir mod değil, linux kernelinin initialize edildiği ve memorye yerleştiği araf diyebileceğimiz bir konumdur.

720x400

Giriş yaptığımız linux, RAM üzerinde yaşadığından ve çok minimal olduğundan birçok script çalışmayacaktır. Ayrıca bu memory’de yaşayan linux, / dizinini mount edeceğinden asıl diskimiz /sysroot üzerine mount edilecektir. Bu durumu mount komutuyla doğrulayabilirsiniz.

800x600

Dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise, asıl diskinizin ro yani Read-only olarak mount edilmiş olduğudur. Öyleyse ilk düzeltmemiz gereken konu budur. Bunun için mount -o remount,rw /sysroot komutu ile asıl diskimizi rw yani Read-Write olarak mount ediyoruz.

800x600

Şimdi ise asıl diskimizi pivot alabilmemiz için root’u kaydırma, yani change root işlemi yapmamız gerekiyor. Bunun için chroot /sysroot komutu ile diskimizi / konumuna getiriyoruz. Hemen ardından da passwd root komutunu kullanarak root kullanıcısına yeni bir parola tanımlayabilirsiniz. Tabi sadece root değil, istediğiniz kullanıcı için bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

800x209

Geldik son ve en kritik adıma. Bozulan selinux etiketlerini düzeltmek için touch /.autorelabel komutunu çalıştırıyoruz ve başlangıçta selinux dosyaların etiketlerini kontrol ederek yeniden düzenliyor.

800x87

Ve bitti. Artık iki kere exit komutu göndererek bu moddan çıkabilir ve selinux autorelabel işlemi tamamlandıktan sonra yeni şifreyle oturum açabilirsiniz.

800x216

Tüm işlemler bittiğine göre söyleyeceğimiz son şey, cihazlarınızın terminal erişimini oldukça iyi korumanız gerektiğidir.