Paylaşımlı Hostinglerde PHP Composer Kullanımı
2 min read

Paylaşımlı Hostinglerde PHP Composer Kullanımı

Paylaşımlı Hostinglerde PHP Composer Kullanımı

Paylaşımlı hostinglerde, hosting firmaları bize kabuk erişimi sağlamdığı için Composer kuramayız. Fakat Composer kuramasak bile bu derste öğreneceğimiz basit bir yöntemle paylaşımlı hosting hesabımızda rahatlıkla Composer kullanmaya başlayacağız.

Python için pip, Nodejs için npm neyse PHP için de composer odur. Paket yönetim yazılımları bizlere kullandığımız programlama dillerinde büyük kolaylıklar sağlarlar. Bu araçlar sayesinde istediğimiz bir kütüphaneyi ve aracı sadece install gibi komutlarla projemize anında dahil edip kullanmaya başlayabiliriz. Aksi halde paket yönetim yazılımı kullanmadığımızda projemize ekleyeceğimiz modülü ve bu modülün gereksinimlerini tek tek indirerek projemize koymak zorunda kalırız. Tabi bu da oldukça zahmetli bir iştir.

Paylaşımlı hostingte composer kullanmak için öncelikle bilgisayarımıza composer kurulumu yaparak başlamalıyız. Bunun için hemen https://getcomposer.org/download/ adresine giderek Composeri indirelim ve hızlı bir kurulum yapalım.

Composer’i indirmek için Tıklayınız.

İndirme işleminden sonra Composer’i kurmak için daima ileri diyebilirsiniz.

600x320

Bu şekilde standart bir kurulumda Composer vendor dizinimizin adresi C:\Windows\System32\vendor şeklindedir. Yani bundan sonra kuracağımız tüm paketler bu dizinde toplanacaktır. Bizde bu yazımızda test için kullanacağımız PHPMailer paketini komut istemini kullanarak kuralım. Bunun için cmd‘i çalıştırarak composer require phpmailer/phpmailer komutunu gönderebiliriz.

961x333

PHPMailer paketimizi kurduktan sonra vendor dizinine baktığımızda artık phpmailer klasörünü görebiliriz. Bu aşamadan sonra yapacağımız tek şey ise bu vendor klasörünü komple paylaşımlı hostingimize taşımak olacaktır. Taşıma işlemini yaparken kolaylık olması açısından vendor klasörünü zipleyerek hostinge yükleyebilir, ardından arşivi sunucuda çıkarabilirsiniz.

1364x728

Bu aşamada local composer çalışma ortamımızı paylaşımlı hostingimize taşımış olduk. Geriye kalan tek şey autoload.php dosyamızı istediğimiz bir PHP dosyasında çağırmak ve yüklediğimiz projeleri gönül rahatlığıyla kullanmak olacaktır. Hadi hemen PHPMailer paketini test edelim. Bunun için bir PHP dosyasında dediğimiz işlemleri yapalım.

use PHPMailer\PHPMailer\PHPMailer;
use PHPMailer\PHPMailer\SMTP;
use PHPMailer\PHPMailer\Exception;

// autoload.php dosyanız neredeyse içeri aktarın
require 'composer_test/autoload.php';

// Paketimizi çağıralım
$mail = new PHPMailer(true);

İşte bu kadar! Bundan sonra herhangi bir paket kullanmak istediğinizde önce kendi bilgisayarınıza Composer ile indirip ardından hostinginize taşıyabilirsiniz. Ama unutmayın ki sadece indirdiğiniz paketi değil tüm vendor klasörünü taşımalısınız. Bunun dışında aklınıza takılan herhangi bir soruyu aşağıdaki yorum alanından sorabilirsiniz.