Windows 10 SNMP Server Kurulumu

SNMP (Simple Network Management Protocol), kurulu olduğu anahtarlar, sunucular, yönlendiriciler veya bilgisayarlar gibi herhangi bir ağ cihazından çeşitli bilgi türlerini (çalışma süresi, performans sayaçları, cihaz parametreleri vb.) alabilir ve yönetebilirsiniz. Windows 10’da, SNMP hizmeti ayrı bir Windows özelliği olarak mevcuttur ve varsayılan olarak yüklenmez. Bu yazımızda Windows 10 üzerinde SNMP özelliğini nasıl aktif edip kullanacağımızı göstereceğiz.

Windows 10 cihazınızda SNMP özelliğini aktif etmek için öncelikle ayarlardan “Uygulamalar ve Özellikler” (Apps & features) sayfasına geliniz ve “İsteğe bağlı özellikler” (Optional features) bağlantısına gidiniz.

Karşınıza gelen ekranda “Özellik Ekle” (Add a feature) bağlantısına tıklayınız.

Açılan penceredeki arama kutusuna snmp yazarak sonuçları filtreleyiniz ve bulunan iki özelliğide seçerek Yükle butonuna tıklayınız.

Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekiyor. Bilgisayarınız açıldıktan sonra “Hizmetler” (Services) uygulamasına giderek SNMP Hizmeti (SNMP Service) isimli servisi seçtikten sonra sağ tık menüsünden özellikler sayfasına gidiniz.

Özellikler penceresinden Güvenlik (Security) sekmesine gittikten sonra Kabul Edilen Topluluk Adları (Accepted community names) bölümünden Ekle butonunu kullanarak bir isim belirleyiniz. Genelde public olarak kullanıldığını da hatırlatmak isteriz.

İsterseniz bir alttaki alandan SNMP servisinize erişecek ip adreslerini ayarlayabilirsiniz. Şimdilik aynı bilgisayarda test edeceğimiz için localhost olarak bırakıyoruz.

Tüm bu işlemlerin ardından SNMP server kuruldu ve kullanılmaya hazır hale geldi. Sırada istediğiniz bir SNMP tester programıyla çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu yazıda Paessler SNMP Tester programını kullanacağız. Siz de aşağıdaki resimde olduğu gibi parametreleri girdikten sonra testinizi yapabilirsiniz.