Raspberry Pi Octoprint Kurulumu [Resimli Anlatım]

Octoprint, 3D yazıcılarınızı kontrol edebilmek ve sunduğu eklentilerle profesyonelce kullanabilmenizi sağlayan, web arayüzü sunan açık kaynaklı bir uygulamadır. Hem uzaktan yönetebilme yetenekleri, hemde bed leveling, timelapse gibi sunduğu yardımcı araçlar ile herkesin bu yönetim aracını kullanmasını tavsiye ediyoruz.

Octoprint yetenekleri, eklentileri, kullanım dökümanları ve daha birçok yazı için Octoprint Documents ve Octoprint Docs sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

1. Raspberry Pi İmaj Kurulumu

Octoprint kurabilmek için öncelikle bir Raspberry pi kartınızın olması gerekiyor. Octopi, Raspberry Pi 3B3B+ veya 4B kullanmanızı öneriyor. Raspberry Pi Zero W ise hem resmi sayfasında hemde tecrübe eden kullanıcılar tarafından performans sorunları sebebiyle açıkça önerilmiyor! Ben ise Raspberry Pi 2B kartımı kullanarak performansını test edeceğim. İleride bu yazıyı olumlu veya olumsuz olarak güncelleyebilirim.

Ardından Pi kartları için hazırlanan Octopi imajını https://octoprint.org/download/ adresindeki Download OctoPi x.x.x butonunu kullanarak indiriyoruz.

İndirdiğimiz arşivi bir klasöre çıkardıktan sonra içindeki imajı SD kartımıza atabilmek için balenaEtcher isimli programı kullanacağız. Programı https://www.balena.io/etcher/ adresinden “Download for Windows” butonu ile indirip kurabilirsiniz. Programı açtıktan sonra ise “Select Image” butonu ile üstteki aşamada indirdiğiniz imaj dosyasını seçiniz.

İmaj dosyasını seçtikten sonra “Flash” butonu ile microSD kartınıza imajı yüklemeyi başlatabilirsiniz.

Kurulum başlayarak önce flashlama işlemi tamamlanacaktır.

Daha sonra doğrulama aşaması da kısa sürede sonlanacaktır.

Kurulum tamamlandığında SD kartınızın içine girerek octopi-wpa-supplicant.txt dosyasını notepad ile açınız.

Raspberry kartınızın Wi-Fi ye bağlanabilmesi için uygun bağlantının olduğu alanın (genellikle WPA/WPA2 secured) başındaki # işaretlerini siliniz ve ssid yazan yere bağlantı adınızı, psk yazan yere ise parolanızı yazıp kaydediniz.

Aynı dosyada en altta yer alan ülke seçimini de TR olarak değiştiriniz.

2. Raspberry Pi Cihazına Bağlanma

İlk aşamada kurulumu başarıyla tamamladıktan sonra artık pi cihazınıza bağlanabiliyor olmanız gerekir. Fakat öncesinde cihazın aldığı ip adresini tespit etmeliyiz. Bunun için iki basit yöntem mevcuttur. İlki; modeminizin yönetim paneline girerek bağlı cihazlara bakabilir ve octopi isimli cihazın ip adresini görebilirsiniz.

İkinci kullanabileceğiniz yöntem ise WhoIsConnectedSniffer isimli programı https://www.nirsoft.net/utils/who_is_connected_sniffer.html adresinden indirerek seçtiğiniz adapterdaki ip adreslerini otomatik buldurmaktır. Bunun için önce kurulu yapıp programı açtıktan sonra Raspberry ile hangi ortak ağdaysanız o adaptörü seçiniz.

Ardından bulunan ip adreslerinden Raspberry üreticili olanı görebilirsiniz.

Bağlantı testi yapmak için Putty ile bulduğunuz ip adresine SSH bağlantısı yapmayı deneyebilirsiniz.

İmaj ile gelen default kullanıcı adı: pi, parola ise raspberry dir.

3. OctoPrint Yazıcı Ayarları

Artık cihazımıza da bulduğumuza göre ip adresimizi tarayıcımıza yazarak başlangıç sayfasını açabiliriz. Hoşgeldiniz sayfasında hızlı bir kurulum yapacağız. Bunun için Next butonu ile devam edelim.

Eğer daha önceden zaten Octoprint kullanıyor ve elinizde bir backup dosyası varsa bu sayfadan yüleyerek tüm ayarlarınızı hızlıca alabilirsiniz. Yoksa Next butonu ile ilerleyebiliriz.

Octoprints’e erişebilmek için bir kullanıcı adı ve parola belirleyiniz. Kolaylık olması açısından default gelen SSH yetkilendirme bilgilerini kullanabilirsiniz.

Community için geribildirim ve log toplanmasını isterseniz Enable butonunu, istemezseniz Disable butonunu kullanarak Next butonuna tıklayınız.

Pi kartınızın internet bağlantısını bu sayfada test edebilirsiniz. Bu arada benim gibi WiFi modülü olmayan bir kart kullanıyorsunuz (Pi 2 Model B) ethernet kablosuyla kartınızı modeme bağlayabilir ve internete çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Zararlı eklentilerden korunmak için Blacklist özelliğini Enable yapınız.

Bu aşamada ise sekmeleri kullanarak yazıcınızın profilini oluşturacağız. Öncelikle yazıcınıza bir isim veriniz ve modelini yazınız. Ardından “Print bed & build volume” sekmesine geçiniz.

Tabla boyutlarını, ısıtıcı yatak olup olmadığını ve tabla şekli ile köşesini bu sayfada belirleyip “Axes” sekmesine tıklayınız.

Eksenlerin maksimum hızlarını burada yazınız. Bu bilgiye kullandığınız slicerda öntanımlı yazıcı olarak modeliniz varsa ayarlar sayfasından, yazıcınızın resmi sayfasından, yazıcı gruplarından veya forumlardan erişebilirsiniz.

Son olarak nozzle bilgilerinizi de girerek Next butonu ile son aşamay geçiniz.

Kurulumu tamamladınız. Finish butonu ile modalı kapatabilirsiniz.

4. Yazıcı Bilgileri Önizlemesi

Sol üst köşede bulunan Connection alanında Serial Port ve Baudrate AUTO değerindeyken Connect butonuna tıklayınız. Bu sayede yazıcıya bağlı Octoprint yazıcınızı otomatik olarak bulacak ve bağlanacaktır. Bağlandıktan sonra “Save connection settings” kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Başarılı bir bağlantıdan sonra yazıcınızın anlık değerlerini, konumunu, Gcode’larını, terminal çıktılarını görüntüleyebilir, düzenleyebilir ve kontrol edebilirsiniz. Hatta ayarlardan camera ekleyerek çok rahat bir şekilde timelapse bile yapabilirsiniz.

5. Eklenti Kurulumu

Octoprint birçok kullanışlı eklentiyi hızlıca bulup kurmanıza imkan sağlar. Eklenti yükleyebilmek için sağ üstteki Ayarlar iconuna tıklayınız ve açılan modaldaki menüden Plugin Manager‘i seçiniz. Bu sayfada hem yüklü eklentileri görebilir hem de Get More butonu ile yeni eklenti yükleyebilirsiniz.

Eklentiyi aradıktan sonra Install butonuna tıklayarak kurulumu başlatabilirsiniz.

Kurulum tamamlandığında Octopi yeniden başlamak isteyecek ve bunun için size uyarı verecektir. Uyarıdaki Restart Now butonunu ve ardından Proceed butonunu tıklayarak yazılımı yeniden başlatabilirsiniz.

6. Sonuç

Octoprint özellikle de çok ince bed level yapmanızı sağlayan eklentisi, baskı esnasında muhteşem timelapse yapabilmenize olanak veren yeteneği, 3D yazıcınızı uzaktan yönetmenizi sağlayan yapısı gibi birçok sebepten ötürü kesinlikle kullanmanız gereken bir araç. Siz de daha geç kalmadan Octoprint dünyasına katılın ve kaliteli baskıların tadını çıkarın. Her türlü soru ve öneriniz için aşağıdaki yorum kutusunu kullanabilirsiniz.