Python .py Uzantısını .exe Uzantısına Çevirme

Python yazan arkadaşlar tam takır kurdukları paketler sayesinde python dosyalarını rahatlıkla derleyebilir ve program yazabilirler. Peki bu program başka bir PC’de çalıştırılmak istenildiğinde ne olacak? Her seferinde Python yüklemesi mi yapacaksınız? Cevabı yazımızda..

Python yazılımcıları yazdıkları programları py uzantılı olarak depolarlar. Gerek işin özünde bu olması, gerekse düzenleme veya inceleme ihtiyacında hızla erişebilmek için komutları .py uzantılı depolamak her açıdan avantaj sağlar. [Zaten Python uzantısı .py olduğu için dosyalarınız otomatik olarak bu uzantıda kaydedilecektir]. Ama bu yazdığınız programı başka bip bilgisayarda çalıştırmak veya test etmek istediğinizde ne yapacaksınız? O bilgisayara Python mu kuracaksınız? Bu sorunun 2 cevabı var. Hadi inceleyelim bu cevapları:

1. Kullanacağım her bilgisayara Python kurarım ben B/

Zoru sevenler için olabilir, yazdığınız programlarda canava gibi çalışabilir ama neden böyle birşey yapıyosunuz? Hadi bu PC müşterinize aitse “Ben önce bi şunları kurayım, sizde bu programı çalıştırmak için her seferinde komut istemcisinden şunu yazın” mı diyeceksiniz! Elbette hayır. Böyle yapanlarıda yeri gelmişken kınayalım..

2. Programları .exe uzantılı kaydederim <3

İşte tam bir mühendis ve yetenekli yazılımının işi! Tek yapmanız gereken kodunuzu yazdıktan sonra ufacık bir işlemle programınızı exe uzantılı kaydedin ve Windows işletim sistemli her PC’de gönül rahatlığınca çalıştırın. Yok Python kurayım, yok şu kütüphaneleri indireyim derdi yok. Sadece çift tıklayın ve çalıştırın. Ama nasıl? Hemen anlatmaya başlayalım..

Python dosyalarını (.py) .exe olarak kaydetme

1. Öncelikle pip aracılığı ile pyinstaller modülünü indirin ve kurun

pip install pyinstaller

NOT: Eğer pip yüklü değilse önce pip’i kurunuz

2. Komut istemcisini(cmd) .py uzantılı dosyanızın olduğu yerde çalıştırın veya cd komutu ile dosyanızın bulunduğu dizine gidin.

3. Aşağıdaki komut ile .py uzantılı dosyanızı .exe uzantılı dosyaya çeviriniz

pyinstaller --onefile dosyaadi.py

NOT: --onefile ile sadece .exe uzantılı sonuç dosyasını alırsınız. --onefile kullanmazsanız .exe uzantılı dosyanızla beraber sistem dosyalarıda oluşturulacaktır.

4. dist klasörü içindeki dosyaadi.exe dosyasını alın ve istediğiniz yerde kullanın.

Böylece daha efektif ve etkileyici program yazmanın tadına varacaksınız. İyi kodlamalar..