Postgresql Veritabanı Linux Kurulumu - Resimli Anlatım

Postgresql kurulumunu bu yazımızda da Linux için Postgresql veritabanı nasıl kurulur diyen kullanıcılar için hazırladık. Açık kaynaklı ve popüler bir veritabanı yazılımı olan Postgresql için aşağıdak işlemleri takip ederek Linux kurulumunu tamamlayabilirsiniz.

Postgresql veritabanı kurulumuna ilk olarak https://www.postgresql.org/docs/12/tutorial-install.html adresine giderek başlıyoruz. Burada Linux seçmelisiniz. Ardından hangi Linux dağıtımını kullanıyorsanız onu seçmelisiniz. Kurulum yapabileceğiniz Linux dağıtımları;

  • Debian
  • Red Hat / Centos
  • SUSE
  • Ubuntu
  • Diğerleri (tar.gz indirerek kurulum yapmalısınız. Dosyalar için Tıklayınız.)

Ardından hangi Postgresql versiyonunu kullanacağımızı, işletim sistemi versiyonumuzu ve işlemci mimarimizi belirliyoruz.

NOT: Komutları root kullanıcısı ile uygulamanız kolaylık sağlayacaktır. Aksi halde komutlarınızın başına sudo eklemelisiniz. Root kullanıcısına geçmek için su komutunu çalıştırınız.

Biz bu konuda Centos 8 kullanarak Postgresql 12 kuracağız. Bunun için yukarıda yaptığımız seçimler sonucu çıkan komutları uyguluyoruz. Tabi buna ilk olarak repoyu ekleyerek başlıyoruz.

dnf install -y https://download.postgresql.org/pub/repos/yum/reporpms/EL-8-x86_64/pgdg-redhat-repo-latest.noarch.rpm

Postgresql modülünde default olan versiyon 10 olduğu için modülü devre dışı bırakarak versiyon 12 yükleyeceğiz. Ardından da Postgresql veritabanı sunucumuzu yükleyebiliriz.

dnf -qy module disable postgresql

dnf install -y postgresql12-server

Kurulumu tamamladıktan sonra initdb komutuyla veritabanımız için gerekli olan data klasörünü oluşturacağız. Daha sonra servisimizi hem çalıştırıp hem de başlangıçta otomatik olarak başlamasını sağlayacağız. Bu işlemin sonunda servisimizin hem çalışır halde olduğunu hem de “enable” olduğunu kontrol ediniz.

/usr/pgsql-12/bin/postgresql-12-setup initdb

systemctl enable --now postgresql-12

systemctl status postgresql-12

Kurulumla beraber gelen postgres kullanıcısı aracılığıyla herşey yolunda mı hızlıca kontrol edelim.

su - postgres -c "psql -c '\du'"

Sizde aynı ekranı görüyorsunuz tebrikler. Kurulumu başarıyla tamamlamışsınız demektir. Kuruluma dair sormak istediğiniz soruları aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.