Linux Mtr Komutu İle Network Teşhisi

Linux mtr komutu, sysadmin araç kutunuz için gerekli, gerçek zamanlı bir ağ teşhis aracıdır. Mtr komutu ile ağı proaktif olarak inceleyebilir, sorunun ve gecikmelerin nerede olduğunu nokta atışı ile tespit edebilirsiniz.

Mtr, ping ve traceroute’u tek bir programda birleştiren bir ağ teşhis aracıdır. Mtr iki arayüz sağlar: İlki telnet* oturumundan Mtr kullanmak için yararlı bir ncurses arayüzü, ikincisi X için bir GTK arayüzü (mtr-gtk paketinde sağlanır).
* Açıkçası, bu açıklama biraz eski. ‘Telnet’i SSH ile değiştirin.

Neden Mtr?

Traceroute, ping, netstat, ip ve ağ bağlantısı sorunlarını gidermeye yardımcı olabilecek diğer araçlar varken neden My Traceroute (mtr) adlı bir yardımcı program hakkında yazdığımı merak edebilirsiniz. Mtr biraz farklıdır. Kendi kendine yenilenmesi ve size ağ yanıtına ve bağlantısına canlı bir bakış sağlaması açısından top komutuna benzer.

Mtr Kurulumu

/usr/sbin‘de bulunan bir mtr’ye sahip değilseniz, bunu YUM veya DNF ile her zamanki gibi kurabilirsiniz. Mtr komutu base repoya dahil edilmiştir.

yum -y install mtr

veya

dnf -y install mtr

Mtr Kullanımı

Mtr komutunun kullanımı kolaydır. Mtr’yi kullanmak için birden fazla seçenek vardır, ancak bunlar ortamım için en yararlı olanlardır. Tüm mtr seçeneklerini keşfetmekten çekinmeyin. Bu komutla sisteminize veya başkasına zarar veremezsiniz. Mtr komutu sizin için güvenlik sorunları yaratmaz, bu yüzden özgürce kullanın.

IPv4 Kullanımı

Mtr’yi kullanmanın en zevkli yollarından birisi, ‘Yalnızca IPv4’ anahtarı (-4) parametresidir. Çıktı, IPv4 adresleriyle sınırlıdır. Bu seçenek (anahtar) DNS aramalarını engellemez. Başka bir deyişle, ana bilgisayar bir adı çözerse, muhtemelen yalnızca IPv4 adresi yerine DNS adını göreceksiniz.

Mtr gerçek zamanlı olarak güncellendiğinden, aşağıdaki video nasıl çalıştığına dair daha iyi bir örnek sağlar.

mtr, siz çıkmak için q tuşuna basana kadar yenilenmeye devam eder. Gördüğünüz gibi, atlamalardan birinde paket kaybı oldu. Önemli görünmüyor, ancak bir ağ sorununu veya olası ağ sorununu giderirken görmeniz gereken bilgi türü budur.

(-B) seçeneğini kullanarak mtr’ye DNS çözümlü adlar yerine IP adreslerini rapor etmesini de söyleyebilirsiniz. Bu örnek için, yalnızca IPv4 ve IP adreslerini birleştirdim. Mtr’yi bu şekilde kullanıyorum. Komut satırında ve gerçek zamanlı olarak şu şekilde görünüyor:

IPv6 Kullanımı

Sistemimde IPv6 varsayılan seçenek gibi görünüyor, ki bunu sevmiyorum, bu yüzden her zaman IPv4 belirtiyorum. Siz de -4 parametresi kullanmadan direkt olarak IPv6 yı deneyebilirsiniz

mtr google.com

Bu örneklerden mtr‘nin sysadmin araç kutunuzda olması gereken değerli bir komut olduğunu görebileceğinizi düşünüyorum. Yılda bir kez kullandığınız gereksiz bir komut veya “butik” bir komut değildir. Bu, kullanıcılarınızdan biri veya daha fazlası “İnternet yavaş” dediğinde tekrar tekrar kullanacağınız bir tanesidir. Hızlı bir mtr, sorunun nerede olduğunu – bir ağ sorunuysa – gösterecektir.