Ghost Sayesinde Ferah Blogculuk

Herkes düşüncelerini yazıya aktarmak, çalışmalarını topluma yaymak ve diğerleri tarafından ulaşılmak ister. Sosyal medyaların bir nebzeden daha küçükte olsa sağladığı bu istekler gerek erişilebilirlik, gerekse daha özgün bir alan ihtiyacı dolayısıyla maalesef yarım kalabilmekte. İşte tam bu noktada devreye hazır veya özel yazılmış blog sistemleri giriyor.

Hazır sistemler ile WordPress, Blogger, Ghost gibi açık kaynak kodlu kurulumları kastediyorum. Bildiğiniz gibi bu sistemleri kullanabilmek için bir adet paylaşımlı/paylaşımsız* hosting ve domain tüm ihtiyaçlarınızı görebilmektedir. Üstüne kolay kurulumları ve ihtiyacınız olan tüm modülleri bir arada bulundurmaları ile de bulunmaz nimet gibi oluyorlar.

Bunların yanında birde özel sistemler tanımım var ki buda hobi amaçlı kendi blog sisteminizi kendiniz geliştirmeniz anlamına geliyor. İhtiyaca göre kodlayıp düzenlemesi en kolay olan bu sistemler haliyle açık kaynak kodlu yazılımlardan daha hızlı çalışıyor. Çünkü temelinde daha az kaynak kullanımı ve dahili eklenti bulundurmamaları yatıyor. Lakin birçok kez bu yöntemi kullansamda uzun zaman sürmesi,hazır sistemler kadar yeniliğe açık olmaması, her ihtiyaç duyduğunuz modülde kodlama gerektirmesi gibi birçok sebep yüzünden çokta tercih edilen yöntemlerden değil tabiki. Zaten hazır sistemleri kullanan içerik sağlayıcıların sayısına baktığımızda bunu rahatlıkla söyleyebiliriz (Sadece wordpress kullananların sayısı 58 milyondan fazla). İşte bende yeni blog maceramda hazır bir sistem kullanma kararını bu ve bu gibi sebepler yüzünden verdim.

==EKLEME==

Yukarıda ki hazır sistemler kısmında Medium’u eklemek istedim ama bunu ayrı bir başlık altında değerlendirmek daha doğru olabilir. Medium yazılarınızı özgürce paylaşabileceğiniz bir platformdur fakat yazar olabilmek için aylık 5$ gibi bir ödeme yapmanız gerekmektedir. Bunun yanında Medium yazılarınızı hazır ve büyük bir kitleye sunarak daha fazla erişim almanızı sağlayan, içeriklerinizi yedekleyen ve koruyan bir avantaja sahipken, kendi içeriklerinizi kendi depolama alanınızda saklayamama, şimdilik için Türkiye lokasyonlu yazarların reklam yayınlayamayıp gelir edememe gibi de bir dezavantaja sahip. Özellikle kendi içeriklerimi host edememe dezantajı ağır bastığı için bu platforma hiç bulaşmak istemedim.

Şimdi gelelim hangi hazır sistemi kullanacağız? İlk başta yine WordPress mi kullansam acaba diye düşünürken bir yayıncının sayfasında Ghost a geçtiğini duyuran bir yayın okudum. Bir süre Ghost açık kaynak kodlu sistemi inceledikten sonra işte aradığım sadelik ve net olabilme dedim ve yayın hayatıma Ghostu kurarak başladım.

İlk yazım olmasına ve daha gelecek birçok inceleme olacağı için Ghost hakkında kesin kanılara varmıyorum ama şunu demeliyim ki gerek metin editörü, gerek yönetim paneli ve gerekse çok şık temalarıyla şu an için bende yüksek bir puan aldı. Umarım hep böyle düşündürmeye devam ettirir..

Şimdilik bu yazıyı burada noktalayalım ama bir sonraki yazımda Ghost nasıl kurulur ve kurulum ihtiyaçlarından bahsedeceğim için şimdiden hazırlansam iyi olur. Bu nedenle sizlere keyifli bloglar dilerim..